Sokoterapia uznawana jest za jedną z najlepszych metod oczyszczania organizmu z toksyn. W sokach wybranych owoców i warzyw znajdują się wszelkie niezbędne elementy, dzięki którym organizm zyskuje solidną dawkę ważnych dla prawidłowego funkcjonowania wartości odżywczych.
Okazuje się, że sokoterapię może stosować każdy, bez względu na wiek czy płeć. Co więcej, udowodniono, iż naturalne soki pozwalają niwelować szereg schorzeń chorobowych.
Świeżo wyciśnięty sok posiada mniej więcej taką samą wartość multiwitamin, co owoce spożywane w swojej naturalnej postaci. Jedyną różnicą jest fakt dostarczania mniejszej ilości błonnika. Właśnie z tego względu dietetycy w Warszawie zaleca dietoterapię nie tyle jako formę skutecznego odchudzania, ale na pewno wartościowy składnik codziennego żywienia w przypadku na przykład choroby wrzodowej czy zapalenia jelit – soki są wtedy łagodniejsze dla objętych chorobą narządów.
Co istotne, soki powinny być przygotowywane zawsze bezpośrednio przed ich spożyciem, przechowywanie ich w lodówce znacznie obniży ich wartość odżywczą. Najlepiej jest, kiedy warzywa czy owoce, które są wykorzystywane w sokoterapii pochodzą z upraw BIO – mamy wtedy pewność ich cennego składu i niedostarczania do organizmu szkodliwych toksyn, których przecież chcemy się pozbyć.
Ciekawostką jest fakt, iż świeżo wyciskany sok może zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia. Najlepiej wypijać go jednak rano, na 30 minut przed śniadaniem.
Kombinacji smakowych soków jest wiele. Zaletą jest możliwość dobierania tych, które idealnie trafiają w nasze kubki smakowe. Do tych najpopularniejszych zaliczają się soki wyciskane z marchwi, brzoskwini, banana i pomarańczy, truskawek i pomidora, ananasa i truskawek, kiwi i banana, ogórka, jabłek i melona, cytryny i grejpfruta czy też jabłka, banana i granatu. Dowolność jest tutaj całkiem duża a ogranicza nas jedynie wyobraźnia i preferencje smakowe.
Pamiętajmy, by soki wyciskać zawsze wolnoobrotowymi wyciskarkami. Niestety, sokowirówki bardzo często powoduje niszczenie najbardziej wartościowych składników soku.
Soki mają nie tylko świetne właściwości oczyszczające organizm ale potrafią go wzmacniać. Syn mojej znajomej chorował na na samonellę i pił bardzo dużo soków owocowych i jadł dużo serków i jogurtów. Pomogło mu to wrócić do zdrowia i unormować odporność po antybiotykach.