Dietetycy uznają, iż kiełki zawierają dużo większe stężenie cennych witamin i minerałów aniżeli same warzywa. To właśnie kiełki uznawane są za prawdziwą bombę witaminową. W ich składzie znajdziemy zbiór witamin z grupy B, A, C, E oraz H. Do tego znajdują się w nich ogromne pokłady błonnika, żelaza, cynku, selenu, potasu i magnezu. Kiełki to tez bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Warto podawać je również w diecie dla dzieci.Nikt nie ma chyba wątpliwości, że to właśnie kiełki są tym składnikiem każdej potrawy, które dostarczają organizmowi pełen komplet wartości odżywczych. Właśnie dlatego warto je spożywać każdego dnia, pod różną postacią. Kiełki można dodawać do dań obiadowych, świetnie sprawdzą się też jako dodatek na kanapki. Coraz częściej wykorzystuje się je również do sałatek.
Właśnie kilka tego rodzaju propozycji pragniemy wam przekazać, byście docenili ich walory nie tylko smakowe, ale i zdrowotne. Pamiętajmy przy tym, że kiełki można z łatwością samodzielnie hodować w domu i zawsze mieć je pod ręką. Są doskonałym źródłem energii, wzmacniają odporność i jak twierdzą specjaliści z poradni dietetycznej w Warszawie, doskonale wpływają na proces skutecznego odchudzania.
Pierwsza propozycja to letnia sałatka zielona, której przyrządzenie nie wymaga jakiś szczególnie wyszukanych produktów. To przede wszystkim sałata lodowa, zielony ogórek, szczypior, koper, kiełki rzodkiewki oraz jogurt naturalny, łyżeczka musztardy, pieprz i sól.
Wszystkie składniki należy drobno pokroić natomiast szczypior, koper, sól, pieprz oraz musztardę należy połączyć z jogurtem naturalnym. Całość wymieszać z zieleniną i odstawić na 10 minut. Tak przyrządzona sałatka wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami w ziołach, bo pamiętajmy, że dopóki do ziemniaków nie dodamy tłustego sosu, nie będą one tuczące.
Druga propozycja jest nieco bardziej wyszukana. To sałatka na bazie kiełków soi, ananasa i żółtego sera. Do smaku można dodać też ząbek czosnku oraz natkę pietruszki oraz obowiązkowo sól i pieprz. Wszystkie składniki drobno kroimy i łączymy a całość polewamy odrobiną soku z ananasa.