Chyba nikomu nie trzeba, przedstawiać soku z żurawiny, jako napoju o wyjątkowych walorach prozdrowotnych. Ze względu na jej kwaśny smak zaleca się dodawanie żurawiny do potraw albo do tworzenia z niej napojów, które dobroczynnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Żurawina a jej właściwości
Owoc żurawiny zawiera wiele minerałów i witamin, do których należą:
- błonnik,
- witamina C,
- witamina A,
- witaminy z grupy B (B11, B2, B3, B6)
- witamina E,
- witamina K,
- minerały, takie jak: fosfor, wapń, jod, potas, miedź, żelazo, magnez,
- flawonoidy,
- fruktozę,
- kwasy (cytrynowy, benzoesowy, salicylowy, jabłkowy, chinowy).
Właściwości lecznicze soku z żurawiny
Należy pamiętać, że dzięki sokowi z żurawiny możemy poradzić sobie z problemami związanymi z zapaleniami pęcherza moczowego, co wpływa na działanie układu odpornościowego, wzmacniając go. Dodatkowo sok z żurawiny wpływ na układ krwionośny, dzięki czemu wzmacnia naczynia, reguluje pracę serca oraz wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu „dobrego cholesterolu” na odpowiednim poziomie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby miażdżycowe.
Nie można zapominać, że sok bez cukru zawierający żurawinę jest źródłem antyoksydantów, które posiadają działanie antynowotworowe, a także oddziałują na procesy związane ze starzeniem się naszego organizmu. Dodatkowo żurawina działa prozdrowotnie na choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy oraz wpływa na zmniejszenie się ryzyka występowania próchnicy i chorób przyzębia. Wielu z amatorów sok z żurawiny chwali jej odchudzające właściwości, dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn oraz wpływa na uregulowanie przemiany materii. Dlatego regularne spożywanie soku z żurawiny oddziałuje na prawidłową pracę układu odpornościowego, układu sercowo-naczyniowego i układu krwionośnego.