Smak letnich owoców zimą

Zimą często patrzymy tęskno w kalendarz i odliczamy dni do wakacji. Bo jest to cudowny czas. Witaminy D ze słońca mamy pod dostatkiem. Wszyscy chodzą bardziej uśmiechnięci i opaleni. Ale przede wszystkim to pora pysznych sezonowych owoców, których mamy pod dostatkiem. Jeśli już nie możecie się doczekać ich smaku – podpowiadamy jak cieszyć się nimi przez cały rok!

Dżemy, musy i soki

Aby cały rok móc cieszyć się smakiem sezonowych owoców – można robić weki! Już nasze babcie zamykały w słoikach owoce w postaci dżemów czy marmolad. Konsystencja takich przetworów idealnie sprawdzi się na przykład do naleśników lub zimowego piernika. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami takiej formy to można również  zrobić owoce w zalewie, by móc użyć ich do ciast i deserów zimową porą.

Niepodważalnym plusem takich domowych przetworów jest fakt, iż wiemy z czego zostały przygotowane. Nie będzie w nich konserwantów i sztucznych barwników, które często są dodawane do sklepowych odpowiedników. Dodatkowo kontrolujemy ilość dodanego cukru, dzięki czemu przetwory są bardziej dietetyczne i zdrowsze.

Mrożonki

Kolejną alternatywą są mrożone owoce, które zachowują swoją konsystencję i świetnie sprawdzą się na przykład do pierogów. Możemy je także zblendować i cieszyć  się owocowymi smoothie. Przed mrożeniem najlepiej włożyć je do torebki strunowej, która po zamknięciu nie dopuści powietrza, dzięki czemu owoce będą zamrożone bez zbędnej wody. Mając taki zapas w zamrażalce możemy o dowolnej porze roku cieszyć się smakiem letnich owoców. Jednak czy będą one równie smaczne po rozmrożeniu? Niestety, ale będą nieco rozmoknięte i raczej nie sprawdzą się jako przekąska podczas filmowego wieczoru.

Owoce liofilizowane

Alternatywą dla mrożonek i przetworów jest najnowsza technologia zatrzymywania smaku letnich owoców – proces liofilizacji. Jest to suszenie mrozem w temperaturze poniżej -40 stopni Celsjusza pod ciśnieniem atmosferycznym. W praktyce to nic innego jak pozbycie się z danego produktu wody. Co ciekawe, suszenie na mrozie wykorzystywały już nasze babcie, które zimą wieszały mokre pranie na zewnątrz, by mróz je wysuszył. Ubrania stawały się sztywne, ale potrzebowały jedynie trochę wilgoci i ciepła, aby były gotowe do użycia. Właśnie tak staje się z żywnością liofilizowaną. Wysuszone mrozem owoce tracą całą wodę, lecz zachowują cenne witaminy, minerały oraz prozdrowotne właściwości. I ten smak!

Owoce jak świeże od Mixita

Jeśli mamy ochotę na słodką przekąskę w postaci letnich owoców, których teraz nie uświadczymy w sklepach – możemy sięgnąć po doskonałą alternatywę w postaci chrupiących owoców od MixIt. Możemy je zabrać ze sobą wszędzie. Doskonale sprawdzą się podczas wypadów z przyjaciółmi czy wieczornych spotkań towarzyskich.

Mixit specjalnie z myślą o powrocie do wakacyjnych smaków (niekoniecznie tylko polskich) stworzył najbardziej chrupiący zespół – cztery tuby pełne suszonych mrozem owoców. Znajdziemy w nich chrupiące śliwki, morele, maliny, banany truskawki, porzeczki oraz pitaja czy melon Cantaloupe.

Na świeże owoce musimy poczekać jeszcze kilka miesięcy. Dlatego najlepiej wybrać najzdrowszą i najbardziej wartościową dla nich alternatywę. Owoce liofilizowane od Mixit to rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy nie mogą się doczekać lata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *