Okazuje się, że papaja jest jednym z nielicznych owoców, które można łączyć z mięsem. Całe szczęście, że owoce tej tropikalnej rośliny są coraz częściej dostępne w polskich sklepach i straganach, bo rzeczywiście owoc ten zaliczyć można do superfood. Ciekawostką jest również fakt, iż jadalne są nie tylko owoce papai, ale również jej liście oraz nasiona.
Dzisiaj proponujemy wam lekką sałatkę z dodatkiem papai. Zajadać się nią można na co dzień i od święta, stanowi też doskonały środek wspomagający leczenie problemów gastrycznych – papaja ma właściwości łagodzące dolegliwości żołądkowe bowiem zawiera olbrzymie pokłady enzymów proteolitycznych. Te znajdują się zresztą również w liściach i nasionach, które w postaci sproszkowanej będą świetnym składnikiem leczniczego naparu. Napar ten działa niwelująco na niestrawność, zgagę czy uczucie przejedzenia. To nie wszystko bowiem składniki te zapobiegają powstawaniu nowotworów. Ciekawostką jest również fakt, iż liście papai doskonale zmiękczają mięso. Podobne właściwości wykazują nasiona papai. Te dodatkowo działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie na układ pokarmowy. Co więcej, są „balsamem” dla wątroby.
Wróćmy jednak do proponowanej sałatki. Aby ją przyrządzić przygotować należy owoc papai, krewetki, pomidorki koktajlowe, cebulę, limonkę, bazylię, kolendrę, miętę, czosnek, cukier, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek.
Przygotowanie jest bardzo proste. Krewetki należy ugotować a do pozostałej wody dodać cukier i wszystkie przyprawy. Na patelni zaś należy podsmażyć pomidorki z papają i cebulą. Krewetki ułożyć na talerzu, położyć na nich powstały na patelni mus i polać sosem z cukru z dodatkiem przypraw.
Tak przygotowana sałatka jest pełnowartościowym posiłkiem. Idealnie pasuje na lunch bądź kolację. Zawiera w sobie wszelkie odżywcze składniki a połączenie owoców morza z egzotycznym owocem papai sprawia, że danie to staje się jakże wykwintne. Prostota jego wykonania sprawia zaś, że sałatkę taką można z powodzeniem serwować każdego dnia.