Pomidorki faszerowane pastą z makreli

Dzisiaj po raz kolejny przedstawiamy wam przepis na łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie. To faszerowane pomidorki pasta z makreli z dodatkiem awokado. Danie to może stanowić codzienny jadłospis, spisze się tez idealnie na uroczystym stole.

Co ważne, może być pełnowartościową potrawą na śniadanie, dodatkiem podczas rodzinnego obiadu czy elegancką przystawką w ramach romantycznej kolacji. Co ciekawe, faszerowane pomidorki cieszą nie tylko smakiem, ale są również niskokaloryczne więc z powodzeniem można się nimi zajadać nawet w czasie diety odchudzającej. Wspomnieć trzeba również o walorach smakowych tego dania, bo te rzeczywiście zasługują na uwagę – lekko pikantna ryba w takiej postaci ze sporą nutką delikatnego awokado tworzy dosyć oryginalne połączenie.

Do przyrządzenia faszerowanych pomidorków z makrelą potrzebne nam będzie około 300 gramów tego gatunku ryby, jedno większe awokado, jedna łyżeczka musztardy, pół cebulki, dwie łyżki drobniutko posiekanej natki i świeżo mielony pieprz. Za miseczkę posłużą nam zaś koktajlowe pomidorki chociaż z powodzeniem można użyć również tych większych, na przykład malinowych czy podłużnych i zrobić z nich na przykład smakowite łódeczki.

Makrelę należy obrać ze skóry i dokładnie oddzielić od niej ości a następnie rozgnieść widelcem na prawie gładką masę – makrela jest tego rodzaju rybą, która poddaje się temu zabiegi bez konieczności używania miksera czy blendera. Do rozgniecionej ryby należy dodać miąższ z awokado (warto kupić jak najbardziej dojrzały owoc). Do całości kolejno dodać wszystkie przyprawy i tak przyrządzoną pastę dokładnie wymieszać.

Teraz przechodzimy do przygotowania pomidorków. My przed wydrążeniem miąższu schłodziliśmy je przez około 20 minut w lodówce. Pastę po prostu należy umieścić w środku pomidorka i całość posypać obficie natką. W drugiej wersji do pasty można również dodać miąższ z pomidorków i dodać odrobinę więcej pieprzu. Całość można na chwilę pozostawić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Teraz już tylko pozostaje zajadać się faszerowanymi pomidorami.

Życzymy smacznego!

 

Odpowiedź do artykułu “Pomidorki faszerowane pastą z makreli

  1. Adm

    Ja robiłam takie pomidorki pzwresiy raz i byłam zachwycona smakiem Zresztą rodzince rf3wnież smakowały, więc myślę, że warto wyprf3bować. Tym bardziej, że wykonanie jest błyskawiczne Cieszę się, że pomysł ze zmianami przypadł do gustu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *