Dzisiaj po raz kolejny przedstawiamy wam przepis na łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie. To faszerowane pomidorki pasta z makreli z dodatkiem awokado. Danie to może stanowić codzienny jadłospis, spisze się tez idealnie na uroczystym stole.
Co ważne, może być pełnowartościową potrawą na śniadanie, dodatkiem podczas rodzinnego obiadu czy elegancką przystawką w ramach romantycznej kolacji. Co ciekawe, faszerowane pomidorki cieszą nie tylko smakiem, ale są również niskokaloryczne więc z powodzeniem można się nimi zajadać nawet w czasie diety odchudzającej. Wspomnieć trzeba również o walorach smakowych tego dania, bo te rzeczywiście zasługują na uwagę – lekko pikantna ryba w takiej postaci ze sporą nutką delikatnego awokado tworzy dosyć oryginalne połączenie.
Do przyrządzenia faszerowanych pomidorków z makrelą potrzebne nam będzie około 300 gramów tego gatunku ryby, jedno większe awokado, jedna łyżeczka musztardy, pół cebulki, dwie łyżki drobniutko posiekanej natki i świeżo mielony pieprz. Za miseczkę posłużą nam zaś koktajlowe pomidorki chociaż z powodzeniem można użyć również tych większych, na przykład malinowych czy podłużnych i zrobić z nich na przykład smakowite łódeczki.
Makrelę należy obrać ze skóry i dokładnie oddzielić od niej ości a następnie rozgnieść widelcem na prawie gładką masę – makrela jest tego rodzaju rybą, która poddaje się temu zabiegi bez konieczności używania miksera czy blendera. Do rozgniecionej ryby należy dodać miąższ z awokado (warto kupić jak najbardziej dojrzały owoc). Do całości kolejno dodać wszystkie przyprawy i tak przyrządzoną pastę dokładnie wymieszać.
Teraz przechodzimy do przygotowania pomidorków. My przed wydrążeniem miąższu schłodziliśmy je przez około 20 minut w lodówce. Pastę po prostu należy umieścić w środku pomidorka i całość posypać obficie natką. W drugiej wersji do pasty można również dodać miąższ z pomidorków i dodać odrobinę więcej pieprzu. Całość można na chwilę pozostawić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Teraz już tylko pozostaje zajadać się faszerowanymi pomidorami.
Życzymy smacznego!
Ja robiłam takie pomidorki pzwresiy raz i byłam zachwycona smakiem Zresztą rodzince rf3wnież smakowały, więc myślę, że warto wyprf3bować. Tym bardziej, że wykonanie jest błyskawiczne Cieszę się, że pomysł ze zmianami przypadł do gustu