Wołowina należy do najbardziej wartościowych mięs, jakie trafiają pod różną postacią na polskie stoły. Jest również średnio kaloryczna, dzięki czemu spożywać ją mogą osoby będące na diecie odchudzającej.
Mięso wołowe bogate jest w fosfor i żelazo oraz białko o wysokiej wartości biologicznej. Wołowina to również ogromne pokłady witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B6 oraz B12. Co więcej, mięso tego gatunku jest niezwykle cenione ze względu na swoje walory smakowe oraz zapachowe – w przypadku smaku możemy mówić o delikatności wołowiny natomiast zapach mięsa jest bardzo neutralny. Ponieważ mięso wołowe pochodzi z bydła hodowanego przynajmniej pół roku, to jego właściwości odżywcze są wyższe aniżeli w przypadku zwierzyny ubijanej za młodu – na przykład drobiu czy trzody chlewnej.
Zaletą wołowiny jest również fakt, iż mięso to nadaje się doskonale do przyrządzenia w postaci grillowanej, smażonej, gotowanej oraz duszonej. Nie da się ukryć, że jest to mięso najczęściej jadane biorąc pod uwagę Europę oraz Amerykę. Najlepszą częścią mięsa wołowego jest polędwica i jak uznaje dobry dietetyk w Warszawie, właśnie ta partia jest idealna do przyrządzania steków czy pieczeni.
Dzisiaj chcieliśmy wam przybliżyć jeden z przepisów, którego głównym składnikiem jest właśnie polędwica wołowa. Przyznamy, że w połączeniu ze słodkimi truskawkami smakuje ona wręcz wybornie i stanowi doskonałe danie obiadowe.
Do przyrządzenia tej potrawy potrzebna nam będzie dorodna polędwica wołowa, około 250 gramów truskawek, półtorej łyżeczki cukru pudru, odrobina octu balsamicznego, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz szklanka bulionu rosołowego.
Polędwicę należy pokroić w cienkie paski i obsmażyć z każdej strony. Następnie na patelni maja wylądować truskawki posypane cukrem pudrem i polane octem balsamicznym, Do całości należy dodać bulion i wszystko przyprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowaną polędwicę warto podać na talerzu w towarzystwie ryżu z groszkiem i sałatki z awokado. Ten iście królewski obiad będzie z całą pewnością smakować nie tylko Twojej rodzinie, ale również przyjaciołom, których zaprosisz na kulinarną ucztę.