Oleje stosowane w kuchni

olej lnianyPotrawy smażone są bardzo często podstawą codziennych kulinariów. Kuchnia polska właśnie z tego względu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych, ale też jedną z najbardziej ciężkich i kalorycznych. Są jednak sposoby na to, by schabowy nie musiał ociekać stopiona słoniną a babcine racuchy nie pochłaniały ogromnych ilości oleju słonecznikowego. W tym celu wystarczy do kuchni wprowadzić inne składniki olejowe, które idealnie nadają się tak samo do smażenia jak i innych form przygotowywania posiłków (zobacz więcej).

Dietetycy od dawna zachwalają na przykład olej kokosowy. To uniwersalny środek stosowany tak w kosmetyce jak i w kuchni. Można na nim smażyć, można dodawać go do wywaru na zupę – zamiast mięsa. Co więcej, można stosować go do wypieków i sałatek, nadaje się do koktajli, może być alternatywą dla niezdrowego masła. Sam olej kokosowy jest niskokaloryczny, przy tym wykazuje świetne właściwości termiczne – nie przypala potraw smażonych, jest łagodny w smaku, dzięki czemu doskonale komponuje się z warzywami. Co więcej, posiada szereg właściwości zdrowotnych – obniża cholesterol, zawiera dobroczynne dla organizmu witaminy (A, D, E, K).

Dużą popularnością cieszy się też olej lniany. Stosuje się go identycznie jak olej słonecznikowy, ale staje się on jego doskonałym zamiennikiem właśnie ze względu na właściwości zdrowotne. Okazuje się, że olej lniany obniża poziom złego cholesterolu, jest też zbawienny dla całego układu pokarmowego – zawiera substancje śluzowe, dzięki czemu jest swoista bariera ochronną. Dietetycy polecają go przede wszystkim sportowcom, kobietom w ciąży czy pacjentom cierpiącym na astmę i przewlekłe alergie.

Olej rzepakowy to kolejny z tych, który polecany jest zamiast tradycyjnego oleju słonecznikowego. Można na nim smażyć, wykorzystywać do pieczenia czy jako składnik sałatek. Jest źródłem kwasów omega – 3 i omega – 6, zawiera ogromne pokłady witaminy E. Warto dodać, że potrawy, do których zostanie dodany olej rzepakowy na dłużej utrzymają swoja trwałość.

Warto jeszcze opisać oleje, których zapewne nie powinniśmy stosować w kuchni. To między innymi olej palmowy, który zawiera sporą ilość niekorzystnych, nasyconych kwasów tłuszczowych.

Odpowiedź do artykułu “Oleje stosowane w kuchni

  1. Wiki

    Warto jednak pamiętać, że nawet ze zdrowymi olejami trzeba uważać. Olej lniany łatwo przedawkować (może powodować nowotwory). Poza tym krew mi w żyłach mrozi gdy widzę znaną Panią menager swoich restauracji która zachwala olej słonecznikowy do smażenia, wrrrr.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *