Smoothie owocowo-warzywne to coraz częściej podstawa codziennego jadłospisu. Zdrowy, gęsty sok pełen dobroczynnych witamin może być spożywany na śniadanie, by dawać energię na cały dzień albo stanowić doskonałą przekąskę podczas codziennej aktywności dla zabicia głodu. Przedstawiamy składniki, dzięki którym takie koktajle są naprawdę pyszne.
Wystarczy dobra wyciskarka wolnoobrotowa, by w kilka chwil przyrządzić smakowity sok. Potrzebujesz kilka marchewek, cytrynę, pomarańczę i banana. Wrzuć wszystko do wyciskarki, a potem racz się orzeźwiającym, gęstym sokiem.
Świetnie sprawdzają się też zdrowe soki „zielone”. Wykorzystać możesz liście szpinaki, jarmuż, natkę pietruszki. Wyciskarka poradzi sobie z nimi doskonale. Dodaj do tych składników pietruszkę, seler i trochę cytryny. Taki mix gwarantuje pożywny posiłek.
Jeśli wolisz koktajle w wersji smoothie, najpierw przyrządź sok, na przykład z borówek, bananów, truskawek, malin, kiwi, a potem do szklanki dolej nieco mleka bądź jogurt naturalny. Całość idealnie sprawdza się jako deser albo dodatek do porannej owsianki.
Pamiętaj, że zdrowy organizm to ten, do którego każdego dnia dostarczamy 5 porcji owoców bądź warzyw. To nie tylko te w postaci surowej czy duszonej na parze. Jeśli w Twojej kuchni znajduje się wyciskarka pionowa hurom, możesz być pewna, że sok, który dzięki niej powstanie, również jest pełen dobroczynnych właściwości. Podczas obróbki mechanicznej owoców i warzyw nie zostają zniszczone najlepsze wartości.