W dzisiejszym odcinku zajmiemy się pysznymi frytami z fasolki szparagowej. Ile kilokalorii mają zwykłe frytki? Bardzo dużo, co najmniej kilkaset. Te frytki, zrobione w całości z fasolki mają dużo mniej kalorii. Są tak samo smaczne, wyglądają jak zwykłe frytki a jednak zwykłymi frytkami nie są.
Jako, że to nie frytki z ziemniaków a sama fasolka, musisz dobrze doprawić te frytki. Doprawienie bardzo dużo robi w tym daniu, przyprawy całkowicie modyfikują smak potrawy.
Co w składzie?
- Fasolka szparagowa 250 g (co oczywiste)
- Sezam – 1 łyżka
- Masło (taka tam mała kostka, z 20 g)
- Przyprawy: sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, sładka papryka, czosnek, ziele angielskie
Jeśli chodzi o przyprawy, możemy eksperymentować i dobrać je samej według naszych własnych upodobań.
Jak to się robi?
Obieramy fasolkę i wrzucamy do gotującej się wody na parę minut.
W tym czasie bierzemy patelnię, suchą patelnię i wsypujemy na nią sezam. Prażymy go na patelni.
Następnie na innej patelni rozgrzewamy masło tak, aby się roztopiło. Masła jest niedużo więc roztopi się szybko. Dodajemy też wszystkie przyprawy. Mieszamy aż przyprawy przegryzą się z masłem i połączą się w jedną całość.
Gdy ugotowaliśmy fasolę, odsączamy ją z wody i obtaczamy w ziołach. Ugotowaną fasolę posypujemy sezamem.
trochę zbyt dietetycznie, spróbuję to połączyć z sosem beszamelowym