Sok z kapusty potrafi uczynić cuda dla naszego układu pokarmowego. Jest to jeden z najzdrowszych pokarmów, bogatych w antyoksydanty i inne składniki. Twierdzenia te nie są wyciągnięte z kapelusza a są naukowo potwierdzone przez badaczy.
Problem natomiast jest jeden. Czy istnieje możliwość zrobienia soku z kapusty gdy nie mamy pod ręką wyciskarki do soku? Czy da się zrobić sok z kiszonej kapusty bez wcześniejszego kiszenia kapusty? A właśnie że się da i śpieszę Wam to pokazać. Macie w domu wyciskarkę do owoców? Wiem wiem, nie każdy ma. Ale za to może macie w domu mikser albo blender? Napiszę wam właśnie jak zrobić sok z kapusty przy użyciu domowego miksera.
Ok, to na początku kupujemy kapustę. Gdy kupujesz tą kapustę wybierz głowę kapusty, która jest maksymalnie twarda i zwarta. Luźne główki mogą mieć w sobie za dużo azotu, co nie jest zbyt zdrowe jeśli chcemy zrobić z niej sok. Dlatego użyjcie twardej główki. Wystarczy jedna taka główka, która kosztuje około dwa złote. Taka głowa wystarczy ci na aż osiem szklanek soku. Zauważcie ile zdrowia dostaniecie za taką małą ilość pieniędzy.
Kroimy kapustę i wrzucamy ją do miksera. Dodajemy do tego nieco soli, gdyż sól poprawi smak soku. No i zaczynamy miksować. Powstanie nam kapuściana papka.
Przecedzamy ją przez sitko. Jeśli chcemy ulepszyć smak, możemy dodać sok jabłkowy lub gruszkowy, albo marchewkowy.
Wrzucamy nasz mus do słoika, który był wcześniej wyparzony. Zakręcamy go hermetycznie i zostawiamy w ciepłym miejscu na 72 godziny.
Ok i co robimy dalej?
Potem przelewamy taki sok do szklanek i wypijamy.
W 100% racja i jak to ktoś mówił. Więcej kalorii więcej ćwiczeń i nie ma op******ania się.
Jaki nick taki rozum 😉