Oczyszczanie ścieków dla przemysłu mleczarskiego

Firmy działające w przemyśle mleczarskim zgłaszają ogromne zapotrzebowanie na wodę. Przyjmuje się, że podczas przetwarzania jednego kilograma produktu wykorzystuje się od 2 do nawet 4 litrów wody. Wszystko to przekłada się również na wysoką produkcję ścieków.

Biorąc to pod uwagę, tak ważne staje się wykorzystanie technologii gwarantującej efektywne oczyszczanie ścieków przemysłowych, które pozwolą nie tylko na skuteczny odzysk produktów, ale również na zmniejszenie zużycia energii i wody.

Zastosowanie tego typu systemów umożliwia odpowiednie zarządzanie cyklem wodnym, odzysk wody ze ścieków i jej ponowne wykorzystanie.

Technologie oszczania ścieków

 

Skoro wiemy już, na jakie możliwości możemy liczyć, warto teraz zastanowić się nad wyborem konkretnych rozwiązań. Szczególnie chętnie wykorzystywane są technologie beztlenowego oczyszczania ścieków, w ramach których niezwykle ważny jest odzysk energii, dzięki produkcji biogazu. . Spośród innych procesów i technologii wymienić należy następujące rozwiązania.

  • Ciśnieniowa flotacja ścieków – pozwala na usuwanie tłuszczów, olejów i zawiesiny.
  • Reaktor biologiczny z użyciem membran zanurzeniowych
  • Wspomniane wcześniej systemy beztlenowe łączące biologiczną degradacją beztlenową z procesem separacji membranowej – stosowane do oczyszczania ścieków wysoko obciążonych ładunkiem organicznym.
  • Reaktory z kształtkami z aktywnym biofilmem – głównie do usuwania związków ChZT/BZT, amoniaku i azotu.
  • System łączący proces osadu czynnego z klarowaniem – kierowany głównie do małych oraz średnich zakładów..

Wspomnieć należy również o specjalnych systemach do oczyszczania ścieków o wysokim stężeniu amoniaku, czy też technologii do fermentacji i stabilizacji osadów typu serwatka. Odzysk wody ze ścieków, wykorzystanie biogazu i usunięcie niepożądanych substancji stanie się możliwe tylko dzięki nowoczesnym technologiom. Ich implementację warto więc zlecić specjalistom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *