Dietetyczna cukinia z kurkami w środku

Zjemy dzisiaj pyszną cukinię z dodatkiem kurek. Tak, kurki to mój ulubiony jesienny przysmak. Kurki to również moje ulubione grzyby. Każdy kogo znam wprost je uwielbia. Dlatego nie piszę już nic więcej tylko zabieram się za tłumaczenie przepisu.

chanterelles-9357_1280Co będzie nam potrzebne do tego wyśmienitego dania zawierającego same zdrowe składniki?

Proszę bardzo:

  • kurczak, tak z 200g
  • cukinia
  • kurki (o rly?), tak z 200 g
  • czosnek
  • cebula jedna, tylko taka nie za duża
  • koncentrat pomidorowy, jeden mały słoiczek
  • oliwa
  • koper
  • do tego oczywiście sól i pieprz
  • przyprawy: papryka słodka w proszku, kumin, curry, natka pietruszki, cynamon, tymianek, bazylia, pieprz cayenne, kardamon, kminek, anyż, oregano, szałwia, majeranek, rozmaryn, cząber, mięta, lawenda, szafran, korzeń wasabi, wanilia, kurkuma, estragon, lubczyk, kolendra.

Jak zrobić to danie?

Zaczynamy oczywiście od cukinii, która jest podstawą tego dania. Można ją nazwać chlebem tego dania, pieczywem. Bo właśnie na niej będą leżały wszystkie składniki.

Cukinie kroimy wzdłuż. wyjmujemy z niej nasiona, które są w środku. Nie będą nam do niczego potrzebne. Żegnamy je czule i wyrzucamy do kosza.

W tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik. Włączamy go i ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.

Zajmujemy się cebulą. Kroimy ją w drobną kostkę. Wylewamy na patelnię oliwę, rozgrzewamy ją i kładziemy na nią cebulę. Zaczynamy smażyć cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodajemy czosnek. Smażymy czosnek, tak z minutę albo dwie. W następnej kolejności dodajemy środek cukinii, który wyrzuciliśmy do kosza, bo jednak będzie nam jeszcze potrzebny. Tak więc bierzemy to, co pozostało z cukinii i kładziemy z powrotem na patelnię. Będzie to poddane obróbce cieplnej więc nie martwcie się o walory smakowe.

Następnie dodajemy mięso z kurczaka i kurki. Bardzo was proszę aby oczyścić kurki z piasku. Nie ma nic gorszego niż jedzenie pysznych kurek z piaskiem skrzypiącym pod zębami.

Teraz pora na przyprawy. Widzisz listę przypraw zamieszczoną wyżej? Pora na nie. Zbierz je wszystkie i dodaj szybkim ruchem ręki do gara. Musisz zrobić to jak rolnik, który zasiewa pole. Wyobraź sobie, że jesteś rolnikiem zasiewającym pszenicę i wysyp w taki właśnie sposób przyprawy do garnka. Na sam koniec dajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dosmażamy jeszcze parę minut dla pewności.

Wykładamy nasz farsz na łódeczki z cukinii. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego a potem do piekarnika. I pieczemy. 40 minut.

Jeśli szukasz więcej ciekawych przepisów bądź szukasz dietetyka, kliknij w linka. W przeciwnym wypadku zapraszam do czytania innych artykułów.

3 odpowiedzi do artykułu “Dietetyczna cukinia z kurkami w środku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *