Dania z kaszą kuskus

O zaletach kaszy kuskus mówi się od dawna. Ma delikatny smak i jest łatwa w przygotowaniu – wystarczy zalać ja wrzątkiem i odczekać kilka minut. Co więcej, kasza kuskus świetnie nadaje się jako dodatek do dań obiadowych jak i deserów. Jest lubiana przez dzieci za miękkość i smak oraz dorosłych, również dzięki właściwościom odżywczym. Trzeba zaznaczyć, że kasza kuskus to bogactwo białka, błonnika i co ważne, ma bardzo mało kalorii.Kasza kuskus powstaje z pszenicy durum. Niegdyś był to materiał odpadowy powstały w wyniku mielenia pszenicy. Dzisiaj jest to pełnowartościowy produkt, który specjalnie produkuje się granulując pszenicę i dodając do niej wodę.

Dania z kaszą kuskus polecane są wszystkim tym, którzy nie maja czasu na skrzętne przygotowywanie posiłków. To również dobry produkt dla wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i dostarczanie niezbędnych składników odżywczych. To wreszcie idealny składnik nadający się podczas stosowania diety odchudzającej – w poradni dietetycznej w Warszawie możemy dowiedzieć się, że kuskus zawiera tylko 1 gram tłuszczu. Dietetycy zalecają tego rodzaju kaszę także osobom, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego bowiem kuskus jest niezwykle łagodny dla żołądka a przy tym bardzo sycący.

Dzisiaj proponujemy wam przygotowanie szybkiej sałatki z kuskusem, która idealnie nadaje się jako dodatek do dania obiadowego jak i na sycącą aczkolwiek lekką kolację. Do przyrządzenia sałatki potrzebne nam będzie jedno opakowanie kaszy kuskus, jedna zielona oraz czerwona papryka, kilka oliwek, pomidory z puszki, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki należy drobno posiekać i połączyć a następnie zalać oliwą z oliwek doprawioną solą i pieprzem, do smaku można dodać kilka listków mięty. Tak przyrządzoną sałatkę dobrze jest odstawić na dobę do lodówki.

Inny przepis dotyczy deseru. Aby go przyrządzić potrzebna będzie jedno opakowanie kaszy kuskus, pudełko malin, śmietana 30%, serek mascarpone oraz dwie łyżki cukru. Na dno miseczki należy wsypać przyrządzony wcześniej kuskus, na wierzch ułożyć umyte maliny. Na całość nalży wyłożyć śmietanę ubitą z cukrem i serkiem mascarpone a na koniec posypać niewielką ilością pozostałej kaszy kuskus. Deser można przybrać malinami i listkiem mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *